Kassai Lajos Facebook oldala
 

ÉLŐ TÖRTÉNELEMÓRA A KASSAI-VÖLGYBEN

1990 óta kerülnek megrendezésre azok a történelemórák, melyek az íjkészítést, valamint a népvándorlás kori harcmodort és életformát mutatják be. 
Az érdeklődők megtekinthetik a bemutató termet, ahol kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak és lovasíjász nyergek láthatók. Ezután a csoport programja a Völgyben folytatódik. A Völgy egy 15 hektáros terület, amely ma a lovasíjászat világközpontja, nemzetközi versenyek és edzőtáborok színhelye. A speciálisan a lovasíjászatra kiképzett 12 ló ősi ridegtartásban szabadon él ezen a területen.
Egy harci bemutató a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismerteti meg az idelátogatókat. A nyereg, a lószerszám, a fegyverek, mind ősi történelmünket idézik.
Miután a látogatók megtekintették a bemutatót, mindenki lóra ülhet egy kör erejéig a lovardában, majd gyakorolhatja az íjászatot őseink rettegett visszacsapó összetett íjával.
Ezt követően kerül sor egy beszélgetésre a Völgyben felállított, Európában egyedülálló 170 éves muzeális értékű jurtában, ahol az ősi életmód, harcmodor és gazdaság a téma. A bemutató időtartama két és fél óra.

PROGRAMLEÍRÁS
1. Program: a bemutatóterem megtekintése (Kaposmérő Rákóczi út 122., a falu Kaposfő felé eső vége a 61-es főúton a 128-as km-nél).
2. Program: a tárlat és kiállítás megtekintése a  Kassai-völgyben.
3. Program: a honfoglalás kori harcmodor bemutatása.
Helyszín: Kassai-völgy, fedett lovasíjász pálya
4. Program: minden érdeklődő lóra ülhet egy kör erejéig a lovardában, valamint kipróbálhatják őseink íját.
Helyszín: Kassai-völgy, fedeles lovarda.
5. Program: magyar őshonos állatok megtekintése.
6. Program: beszélgetés őseink életmódjáról, szokásaikról, harcmodorukról.
Helyszín: a Völgyben felállított muzeális értékű (170 éves) kazah jurta.