Kassai Lajos Facebook oldala
 
Élő történelemóra a Kassai-völgyben

1990 óta kerülnek megrendezésre azok az élő történelemórák, melyek a népvándorlás kori harcmodort és életformát mutatják be. A programok 20 éve folyamatosan bővülnek, a látnivalók színesednek, és ma már az idelátogatók teljes képet kaphatnak őseink harcmodoráról, fegyverzetéről, életmódjáról.

 

Kassai Lajos 

 

 

Kassai-völgy

 

 

 

Kassai Kft - Kaposmérő - bemutatóterem 

 

 Kassai-völgy
Kassai-völgy tárlat 
 
Kassai Lajos
Kassai Lajos
Kassai-völgy
 A Kassai-völgy
 

 

Beszélgetés a Kassai-völgyben

Az alapító mesterről

Kassai Lajos a modernkori lovasíjászat megteremtője. Mind a mai napig a sportág veretlen világbajnoka. Rendszeres edzőtáborokat tart az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában. Bemutatóival bejárta az egész világot. Jelenleg 16 országban van a Kassai Lovasíjász Iskola alapelvei szerint működő lovasíjász központ. A Lovasíjászat című könyv szerzője, amely megjelent angolul és németül is. Számtalan kitüntetés birtokosa, a legmagasabb elismerés, amelyben részesült a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti  Keresztje. Öt Guinness világrekord fűződik a nevéhez, ő az egyetlen ember, aki képes volt váltott lovakon 24 órán keresztül megállás nélkül lovasíjászni (2006).
A 4. világrekordját tanítványaival együtt, 2009. december 5-én állította fel a Budapest Sportarénában. Vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17,80 másodperc alatt.
Majd megdöntve ezt a világrekordot, 2011. december 4-én, ugyanitt 14 korongot lőtt le 19,85 másodperc alatt több mint 8.000 néző szemeláttára. 2012. májusában világbajnokságot nyert a II. Jordániai Nemzetközi Lovasíjász Versenyen. Kassai Lajos az életét tette fel arra, hogy őseink harcmodorát a lehető leghitelesebben mutassa be.

 

 

 

A Kassai-völgy

A Kaposmérő mellett elterülő Kassai-völgy a 80-as évek végétől épül és szépül. Jelenleg ez a hely a lovasíjászat világközpontja. A világ minden részéről fogad tanulni vágyókat és teret ad nemzetközi versenyeknek, edzőtáboroknak, valamint évente itt kerül megrendezésre a lovasíjász világtalálkozó.


 

A program részletes leírása: 

1.        10:00. A kaposmérői bemutatóterem megtekintése.

A bemutatóteremben kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak, lovasíjász nyergek, egyéb lovas- és íjászfelszerelések láthatók. A bemutatóterem megtekintése után a csoport a helyi vezetővel együtt indul tovább a Kassai-völgybe, a többi programpont helyszínére.

Helyszín: Kaposmérő, Rákóczi út 122. (a falu Kaposfő felé eső vége a 61-es főúton, a 128-as km-nél). 

 

 

2.        10:30. A tárlat megtekintése a Lovagteremben.

A világon egyedülálló látványosság a népvándorlás korát idéző lószerszámokból és fegyverekből készült tárlat.

Helyszín:  A Kassai-völgy, megközelíthető: Kaposmérő főutcájában (61-es főút) a Rákóczi út 114 és 116-os házak között csatlakozó földúton. 800 m megtétele után egy tábla jelzi a parkolási lehetőséget a Völgy bejárata előtt.

 

3.        10:45. A honfoglalás kori harcmodor bemutatása.

Kassai Lajos bemutatója a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismerteti meg a látogatót. A nyereg, a lószerszám, a fegyverek, mind ősi történelmünket idézik. A bemutató során betekinthetünk azokba a lovasíjász edzésmódszerekbe, melyek alapját képezték őseink csatára való felkészülésének is. Félelmetes gyorsaság és pontosság jellemzi a lendületes bemutatót.

Helyszín: A fedett lovasíjász pálya. 

4.        11:15 Lovaglás és íjászat.

Minden látogató lóra ülhet egy kis kör erejéig, majd kipróbálhatja az íjjal való lövést.

Helyszín: Fedeles lovarda. 

5.        Magyar őshonos állatfajták megtekintése.

A Völgy 15 hektáros területén, szabadon él a 12 speciálisan felkészített lovasíjász ló (shagya és arab telivérek), bivalyok, szürke marhák és mangalicák. Így lehetőség van természetes környezetükben megismerkedni az őshonos magyar állatokkal, betekinteni életükbe. 

6.        12:00 Beszélgetés a jurtában.

Kassai Lajos személyesen mutatja be a jurtát, a beszélgetés témája pedig őseink életmódja, szokásai, harcmodora.

Helyszín: A Völgyben felállított, Európában egyedülálló 170 éves muzeális értékű kazah jurta.

Néhány kérdés, melyekre választ kaphatunk az élő történelemóra során:

Miért hívjuk őseink íját visszacsapó összetett íjnak? Milyen távolságban használták hatékonyan ezt a fegyvert? Mennyi egy nyílvessző repülési sebessége? Milyen fegyvereket használtak még? Milyen csatákban vettek részt őseink a 9-10. században? Mi jellemezte őseink harcmodorát? Miért használtak a magyarok jurtát? Milyen állataik voltak? Melyek azok a vallások, amelyeket őseink már ismerhettek a 9. században? Miért mondjuk azt, hogy mennyezet? Honnan ered az a kifejezés, hogy az isten fáját? Honnét ered az a szólás, hogy megütöd a bokádat?

Tájékoztató információk az élő történelemórákról:

Az élő történelemórákat csoportok számára tartjuk, előzetes bejelentkezés alapján. Általánosan választható időpontok: kedd és csütörtök 10: 00 – tól.

Egy gyermek (5 éves kortól) illetve tanuló (középiskolás korral bezárólag) belépőjegy ára 1500 Ft. Ahhoz, hogy a program rentábilis legyen, minimum 20 főnek kell összegyűlnie. Amennyiben egy jelentkező csoport létszáma ezt nem éri el, úgy megpróbáljuk ezt szervezéssel, csoportok összevonásával létrehozni. Így lehetőség van arra, hogy kisebb létszámú – akár 4-5 fős csoportok is, vagy az egyéni látogatók részt vegyenek az élő történelemórákon.

A 2,5 órás program díja diákcsoportnak 30 főig 45.000.- Ft, felnőtt csoportnak 60.000.- Ft. 30 fő feletti létszám esetén 1.500.- Ft a gyerekek, és 2.000.- Ft a felnőttek részvételi díja. A részvételi díjat a program elején a Kaposmérő, Rákóczi út 122. címen kell befizetni. A program végeztével a csoportnak el kell hagynia a Völgyet.

 

 

Fontos tudnivalók

 

x  Őseink életmódjának, harcművészetének életszerű és hiteles bemutatása és a kiegészítő programokban való részvétel a csoport tagjaitól fegyelmet kíván.

x  Az esetleges fegyelmezetlenségből, vagy a vezető által adott utasításoktól eltérő magatartásból származó balesetért, sérülésért a Megrendelő dokumentumban kijelölt –   „a csoportért felelős személy” tartozik felelősséggel. A résztvevők lóra ülhetnek, és kipróbálhatják az íjat. A fegyelmezett viselkedés könnyűvé, érdekessé és szórakoztatóvá teszi ezeket a tevékenységeket.

x  A Völgyben szabadtartásban élő lovak, szürkemarhák, bivalyok, mangalicák megtekinthetők, de ezen állatoktól a csoportvezetőnek távol kell tartani a csoportot.

x  A programpontok különböző helyszíneken zajlanak a Völgyön belül, ahová a csoportnak gyalog kell átmennie - javasoljuk zárt vízálló lábbeli viselését. Minél jobban együtt marad a csoport, annál több idő áll rendelkezésére a kiegészítő programokra.

x  A programok pontosan kezdődnek.   

x  A megrendelő az alábbi linkre kattintva letölthető és kinyomtatható:

Megrendelő - doc 

 

Megrendelő - pdf 

  

 

 

További programválasztási lehetőségek a Kassai-völgyben

 

Amennyiben a teljes program választása helyett csak egy rövidebb bemutatót szeretnének megtekinteni, vagy esetleg csak a kiállításokat kívánják végigjárni, arra is lehetőség nyílik az alábbiakban részletezett programleírások szerint.

       
 

A honfoglalás kori harcmodor bemutatása a Kassai-völgyben

 A program részletes leírása: 

1.       10:00. A kaposmérői bemutatóterem megtekintése.

Megtekintjük a bemutatótermet, ahol kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak, lovasíjász nyergek, egyéb lovas- és íjászfelszerelések láthatók.

Helyszín: Kaposmérő, Rákóczi út 122. (a falu Kaposfő felé eső vége a 61-es főúton). 

2.       10:30. A honfoglalás kori harcmodor bemutatása.

Kassai Lajos bemutatója a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismerteti meg a látogatót. A nyereg, a lószerszám, a fegyverek, mind ősi történelmünket idézik. A bemutató során betekinthetünk azokba a lovasíjász edzésmódszerekbe, melyek alapját képezték őseink csatára való felkészülésének is. Félelmetes gyorsaság és pontosság jellemzi a lendületes bemutatót.

Helyszín: A fedett lovasíjász pálya. 

Tájékoztató információk a bemutatóról

A bemutatót csoportok számára tartjuk, előzetes bejelentkezés alapján. Általánosan választhatók időpontok: kedd és csütörtök 10:00 – tól. A jelentkező csoport minimális létszáma nincs meghatározva, a csoportokhoz csatlakozhatnak egyéni látogatók is. Az 1 órás program díja diákcsoportnak 30 főig 30.000.- Ft, felnőtt csoportnak 45.000.- Ft.30 fő felett 1.000.- Ft/gyerek, és 1.500,- Ft/felnőtt. A részvételi díjat a program elején a Kaposmérő, Rákóczi út 122. címen kell befizetni. A program végeztével a csoportnak el kell hagynia a Völgyet. 
 

A kiállítások megtekintése a Kassai-völgyben

A program részletes leírása: 

1.       10:00. A kaposmérői bemutatóterem megtekintése.

Megnézzük a bemutatótermet, ahol kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak, lovasíjász nyergek, egyéb lovas- és íjászfelszerelések láthatók.

Helyszín: Kaposmérő, Rákóczi út 122. (a falu Kaposfő felé eső vége a 61-es főúton). 

2.       Tárlat megtekintése a Lovagteremben.

A világon egyedülálló látványosság - a népvándorlás korát idéző lószerszámokból és fegyverekből készült tárlat.

Helyszín: a Kassai-völgy, megközelíthető: Kaposmérő főutcájában (61-es főút) a Rákóczi út 114 és 116-os házak között csatlakozó földúton. 800 m megtétele után egy tábla jelzi a parkolási lehetőséget a Völgy bejárata előtt. 

3.       Magyar őshonos állatfajták megtekintése.

A Völgy 15 hektáros területén, szabadon él a 12 speciálisan felkészített lovasíjász ló (shagya és arab telivérek), bivalyok, szürke marhák és mangalicák. Így lehetőség van természetes környezetükben megismerkedni az őshonos magyar állatokkal, betekinteni életükbe. 

4.       Jurta megtekintése.A Völgyben felállított, Európában egyedülálló 170 éves muzeális értékű kazah jurta megtekintése.

Tájékoztató információk a kiállításokról:

A tárlatvezetést csoportok számára tartjuk, előzetes bejelentkezés alapján.

Általánosan választhatók időpontok: kedd és csütörtök 10:00 – tól. Az 1 órás program alapdíja diákcsoportnak 30 főig 15.000.- Ft, felnőtt csoportnak 30.000.- Ft. 30 fő felett 500.- Ft/gyerek, és 1.000,- Ft/felnőtt. A csoportokhoz csatlakozhatnak egyéni látogatók is.A részvételi díjat a program elején a Kaposmérő, Rákóczi út 122. címen kell befizetni. A program végeztével a csoportnak el kell hagynia a Völgyet.


Kassai Kft. 7521 Kaposmérő, Rákóczi út 122. Telefon: 82/477-061
Internet: www.kassai-lovasijaszat.hu E-mail: kassai@lovasijaszat.hu