Kassai lovasíjaszat / Kassai völgy  / Versenyek / Versenyszabályzat

A versenyzés és a versenyszervezés feltételei

A versenyzés feltételei:

– Érvényes tagság.
– Érvényes rajtengedély vizsga (kezdő I, kezdő II, kezdő III, tanuló I fokozat).
– A versenyévre érvényes sportorvosi igazolás és baleset-biztosítás.

A versenyszervezés feltételei:

A Kassai Lovasíjász Iskola versenyszabályzata

1. A Kassai Lovasíjász Iskola keretein belül csak kánok és törzsfők rendezhetnek versenyt.
2. Minden vezető évente két hivatalos versenyt rendezhet, melyek időpontját tetszés szerint választhatja meg. Indokolt esetben a vezető kérelmezheti több verseny megrendezését.
3. A Kassai Lovasíjász Iskola minden olyan tagja, aki rajtengedéllyel rendelkezik, bármely az Iskolán belül rendezett versenyen részt vehet, amennyiben a verseny rendezője erre lehetőséget biztosít.
4. Egy ország vezetőinek (kánok és törzsfők) minden év december 1-ig kell leadniuk a következő évi versenyek időpontját az országfőnek és a kagánnak.
5. A vezetőknek a verseny napjától számítva 72 órán belül el kell küldeniük az eredményeket az országfőnek és a kagánnak.
6. A vezetők kérhetik a verseny időpontjának módosítását indokolt esetben. Az időpont változtatást az elmaradt verseny időpontját követően 72 órán belül az országfőnek és a kagánnak be kell jelenteni.
8. Az Iskola az interneten közzé teszi az eredményeket pontszámok szerint rangsorolva a beküldést követő 72 órán belül. A Kassai Iskola vezetője minden év december 1-jén lezárja az évet és közzé teszi az országos és világranglistát, melyen mindenki a tárgyév versenyeredményeinek legjobb eredményével szerepel. Az Iskola az első kilenc helyezettet jutalomban részesíti.

Nem rendezhetnek versenyt és nem indulhatnak azok a Világkupa-sorozat keretein belül, akik:

– Nem tagjai a rendszernek.
– Nem rendelkeznek rajtengedéllyel.
– Nem jelentették be előző év december 1-ig a tárgyévben megrendezésre kerülő versenyek időpontját.
– Nem tudnak 9 versenyzőt kiállítani.
– Eltérnek a Kassai Lovasíjász Iskola által meghatározott versenyszabályoktól, nem rendelkeznek fotocellás elektronikus időmérővel vagy pályájuk a legcsekélyebb mértékben is eltér a hivatalostól.

Érvénytelen azon vezetők versenye, akik az adott versenyen:

– Olyan embert indítanak, aki nem tagja az Iskolának és nem rendelkezik a rajtengedéllyel.
– Nem küldik be a versenyeredményeket 72 órán belül.
– Nem jelentik be az elmaradt verseny (időjárási és egyéb okokra hivatkozva) helyett megrendezésre kerülő következő verseny időpontját 72 órán belül.

Kizárási okok:

– Csalás a pontozás során (pl.: kifut a ló az időből és értékelik a futamot; a versenyző nem ér el találatot és értékelik a futamot; pluszpontot írnak az eredményhez stb.)
– Valótlan verseny- és vizsgaeredmény beküldése az Iskolába.
– Versenyző szabálytalan előnyökhöz juttatása  (nem a szabályoknak megfelelő íjat használnak, verseny közben lovat cserélnek, futamot ismételnek, stb.)
– Olyan tevékenység folytatása, amely sérti a Kassai Lovasíjász Iskola morális értékrendszerét, viselkedése rontja a vezetők hitelét.

Bármely vezető indítványozhatja más vezető kizárását, ezt követően az országos vezetőknek meg kell tárgyalniuk az ügyet és többségi szavazat alapján dönteniük kell.