Kassai lovasíjaszat / Kassai völgy / Élő történelemórák

Élő történelemóra részletes leírása

1. állomás

Helyszín: Kassai Kft., Kaposmérő, Rákóczi út 122. (a falu Kaposfő felé eső végénél a 61-es főúton, a 128-as km-nél, a Kaposmérő táblánál).
Időpont: 10: 00
Program: itt történik a részvételi díj befizetése.
Valamint a Kassai Kft. bemutatótermében kézimunkával és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült íjak, nyilak, lovasíjász nyergek, egyéb lovas- és íjászfelszerelések láthatók.

A programok a Kassai völgyben folytatódnak Bárdudvarnok, Kaposdada 2.
A völgy megközelíthető:
Személyautóval vagy gyalog Kaposmérő felől (61-es főút) a Rákóczi út 114 és 116-os házak között csatlakozó 800 m hosszú földúton.
Busszal érkezve ajánlott útvonal Bárdudvarnok felől GPS: 46.346065521240234 | 17.701034545898438

2. állomás

Helyszín: Lovagterem, Kassai völgy.
Időpont: 10: 30
Program: népvándorlás korát idéző ruhák, lószerszámok és fegyverek megtekintése a lovagteremben.

3. állomás

Helyszín: Fedeles lovarda, Kassai völgy.
Időpont: 10: 45
Program: Íjász bemutató.

4. állomás

Helyszín: Fedett lovasíjász pálya, Kassai völgy.
Időpont: 11: 00
Program: Lovasíjász bemutató.
Kassai Lajos bemutatója a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismerteti meg a látogatót. A nyereg, a lószerszám, a fegyverek, mind ősi történelmünket idézik.
A bemutató során betekinthetünk azokba a lovasíjász edzésmódszerekbe, melyek alapját képezték őseink csatára való felkészülésének is. Félelmetes gyorsaság és pontosság jellemzi a lendületes bemutatót.

5. állomás

Helyszín: Fedeles lovarda, Kassai völgy.
Időpont: 11:15
Program: Lovaglás és íjászat.
Minden látogató lóra ülhet egy kis kör erejéig, majd kipróbálhatja az íjjal való lövést.

6. állomás

Helyszín: a völgyben felállított, Európában egyedülálló 180 éves muzeális értékű kazah jurta.
Időpont: 12: 00
Program: Beszélgetés a jurtában, ahol a témához kapcsolódó kérdéseket lehet feltenni.

További információk

Néhány kérdés, melyekre választ kaphatunk az élő történelemóra során:

Miért hívjuk őseink íját visszacsapó összetett íjnak? Milyen távolságban használták hatékonyan ezt a fegyvert? Mennyi egy nyílvessző repülési sebessége? Milyen fegyvereket használtak még? Milyen csatákban vettek részt őseink a 9-10. században? Mi jellemezte őseink harcmodorát? Miért használtak a magyarok jurtát? Milyen állataik voltak? Melyek azok a vallások, amelyeket őseink már ismerhettek a 9. században? Miért mondjuk azt, hogy mennyezet? Honnan ered az a kifejezés, hogy az isten fáját? Honnét ered az a szólás, hogy megütöd a bokádat?

Tájékoztató információk az élő történelemórákról:

Az élő történelemórákat csoportok számára tartjuk, előzetes bejelentkezés alapján.
Általánosan választható időpontok: kedd és csütörtök 10: 00-tól.
Egy gyermek (5 éves kortól) illetve tanuló (középiskolás korral bezárólag) belépőjegy ára 1.500 Ft. Ahhoz, hogy a program rentábilis legyen, minimum 20 főnek kell összegyűlnie. Amennyiben egy jelentkező csoport létszáma ezt nem éri el, úgy megpróbáljuk ezt szervezéssel, csoportok összevonásával létrehozni. Így lehetőség van arra, hogy kisebb létszámú – akár 4-5 fős csoportok is, vagy az egyéni látogatók részt vegyenek az élő történelemórákon.
A 2,5 órás program díja diákcsoportnak 30 főig 45.000.- Ft, felnőtt csoportnak 60.000.- Ft. 30 fő feletti létszám esetén 1.500.- Ft a gyerekek, és 2.000.- Ft a felnőttek részvételi díja. A program végeztével a csoportnak el kell hagynia a Völgyet.

A Kassai völgy

1990 óta kerülnek megrendezésre azok az élő történelemórák, melyek a népvándorlás kori harcmodort és életformát mutatják be. A programok 28 éve folyamatosan bővülnek, a látnivalók színesednek, és ma már az idelátogatók teljes képet kaphatnak őseink harcmodoráról, fegyverzetéről, életmódjáról.
Továbbá a völgy 15 hektáros területén megtekinthetők a szabadon élő őshonos állatok: shagya és arab telivér lovak, bivalyok, szürkemarhák, fekete rackák, mangalicák, parlagi libák és kacsák, kendermagos tyúkok, és pávák.
A Kaposmérő mellett elterülő Kassai völgy a 80-as évek végétől épül és szépül. Jelenleg ez a hely a lovasíjászat világközpontja. A világ minden részéről fogad tanulni vágyókat és teret ad nemzetközi versenyeknek, edzőtáboroknak, valamint lovasíjász világtalálkozóknak.

Fontos tudnivalók

– A völgy nem egy turisztikai látványosság, hanem egy harcművészeti központ. A történelemóra ismeretterjesztő céllal jött létre, és nem tekinti feladatának a szórakoztatást. Azoknak ajánlott, akik a természettel harmonikus életmódba és az őseink harcművészetének magas szintű gyakorlásába szeretnének betekintést nyerni.
– Az esetleges fegyelmezetlenségből, vagy a vezető által adott utasításoktól eltérő magatartásból származó balesetért, sérülésért a Megrendelő dokumentumban kijelölt –   „a csoportért felelős személy” tartozik felelősséggel.
– A résztvevők lóra ülhetnek, és kipróbálhatják az íjat. A fegyelmezett viselkedés könnyűvé, érdekessé és szórakoztatóvá teszi ezeket a tevékenységeket.
– A völgyben szabadtartásban élő állatok megtekinthetők, de ezen állatoktól a csoportvezetőnek távol kell tartani a csoportot.
– A programpontok különböző helyszíneken zajlanak a völgyön belül, ahová a csoportnak gyalog kell átmennie – javasoljuk zárt vízálló lábbeli viselését. Minél jobban együtt marad a csoport, annál több idő áll rendelkezésére a kiegészítő programokra.
– A programok pontosan kezdődnek.
– A megrendelőlap az alábbi linkre kattintva letölthető és kinyomtatható. <link>