Kassai Lajos Facebook oldala
 

AVAROK

"1300 évvel ezelőtt a Kárpát-medencét már több mint száz éve a titokzatos avar nép uralta, amely nem csupán az itteni szláv törzsek, hanem a környező országok számára is fenyegetést jelentett.
Az avarok sajátos kinézetükkel és öltözetükkel, amely nagyon különbözött és távol állt az akkori európai divattól és ízléstől, valamint a hagyományostól eltérő harcmodorukkal félelmet és rémületet keltettek maguk körül. Az eltérő életstílus, hagyományok és vallási elképzeléseik ellenére létrehoztak és sikeresen felvirágoztattak egy hatalmas birodalmat - kaganátust. A legnagyobb fellendülés idején birodalmuk Szlovákia keleti és délnyugati, valamint Morvaország déli részén helyezkedett el, Alsó-Ausztriában az Alpoktól egészen a Bécsi Erdőig, délen és délnyugaton a Zágrábig húzódó horvát területeket uralta, Magyarország egész jelenlegi területét, keleten pedig Erdély egy részét foglalta el.
Később azonban a belső viszályok és a hazai szláv törzsek egyre erősödő ellenállása miatt az Avar Birodalom széthullott, s könnyű zsákmánnyá vált a szomszédos Frank Birodalom számára."