Kassai Lajos Facebook oldala
 
HUNOK

Hunok" A kínai krónikás elbeszéli, hogy a húnok fő fegyverei a nyíl, a kard és a lándzsa. Ezek közül is az elsőség a nyilat illeti meg. A hozzávaló íj nagy, erős és hajlított. Asszimetrikus ott, ahol az íj húrját odaerősítik, a szarulemez hosszabb, mint ahol a rovátkolt felső ijjvégre reákapcsolják. Már a kínaiak kiemelik a hún íj erősségét és kitűnő voltát. A hún íj jóval erősebb azoknál, amelyeket eddig nyugaton használtak, nagyobb a hordóképessége és az átütő ereje. A húnok mintájára a kínaiak is speciális lovas-íjász alakulatokat képeztek ki.
A hún nyilak hosszúak és hegyzett, összeillesztett külön csonthegyben végződnek, melyek háromélűek, vagy rombuszalakúak. A bőrpajzsot és a gyengébb páncélt is átjárják. A hún harcos a hosszú gyakorlat alapján kitűnő nyilazó, tehát a találati százaléka sokkal nagyobb. Nemcsak az egyes tűzben nagyobb a találat, hanem az össztűz is igen veszélyes, mert az elenséget állandóan elárasztva könnyen pánikot idéz elő.
A harci nyilazásnál nem az egyes találat a fontos, hanem az ellenséggel megrakott terület pásztázása, mert így még a célját tévesztett lövés is eredményes lehet."

(SZÁSZ BÉLA)